Blokvorming tussen Oost en West 

In 1945 hadden de Verenigde Staten en de Sovjet Unie hun gemeenschappelijke vijand verslagen.  Direct daarna volgde het wederzijdse wantrouwen. Zowel Amerika als de Sovjet-Unie wilden graag hun macht vergroten. De westerse landen zagen het communisme als een groot kwaad. Zij sloten samen een verdrag af waarin ze afspraken dat zij zouden voorkomen dat de communistische Sovjet-Unie te machtig zou worden. Deze verdragsorganisatie noemden ze de NAVO. Hier werden wel 12 landen lid van. De Sovjet-Unie zocht ook bondgenoten. Samen met hen sloten zij het Warschaupact af. In het Warschaupact zaten 8 landen. Duitsland was verscheurd. Oost-Duitsland had het Warschaupact afgesloten en was communistisch. West-Duitsland hoorde bij de NAVO. Ook de hoofdstad van Duitsland was verscheurd. Midden door Berlijn was een muur gebouwd om het communistische Berlijn van het westerse Berlijn te scheiden.

Zo ontstonden er dus twee blokken. De NAVO noemen we het westerse blok. De landen die het Warschaupact hadden ondertekend noemen we het Oostblok. We 

spraken ook wel van het IJzeren Gordijn. Dit IJzeren Gordijn deelde Europa in tweeën. Beide blokken streden om de grootste macht. Ze bedreigden elkaar continu. Er kwam een wapenwedloop. Er werden atoombommen getest. Hiermee wilden ze laten zien dat ze machtig genoeg waren om zo’n bom te maken. Zo’n bom had in de tweede wereldoorlog al honderdduizend slachtoffers geëist. De bommen werden alleen maar sterker. Als ze werkelijk zo’n bom zouden gebruiken zouden er misschien wel miljoenen mensen overlijden. Daarom gebruikten ze de bom gelukkig niet.

Wel bleven ze elkaar nauwlettend in de gaten houden. De dreigingen waren serieus.

9 november 1989 viel de Berlijnse muur, hiermee werd Duitsland weer één land.